CONTACTA'NS!

E-mail: marta@familiaritatsdiverses.com
Telèfon: 630 762 138

Com escollim les activitats extraescolars? Com acompanyem als infants en el moment de decidir quines extraescolars fer? Com els generem interès en les diferents activitats?

Amb l'inici del curs hem d'acabar de prendre decisions sobre quines activitats extraescolars faran els infants. Per prendre aquesta decisió, hi ha molts factors que ens influeixen (tant a nosaltres com als infants): Quins són els interessos de l'infant? Quines activitats fan la resta d'infants amb els que es relaciona? Quines activitats s'ajusten a allò que nosaltres considerem que els hi anirà bé? Quines activitats faciliten la conciliació?

Tots aquests factors, i altres que poden incidir en la pressa de decisions, són importants. No obstant, ens hem de preguntar com influeixen els estereotips de gènere i els biaixos de gènere en el moment de prendre aquestes decisions.

Què passa si una nena vol fer futbol? I si un nen vol fer dansa? Què fem si ho demana? O més important encara, donem l'oportunitat en el dia a dia, perquè pugui decidir demanar-ho? Ens preocupa l'impacte que pot tenir en la relació amb altres infants o com l'afectarà en el futur? Poso l'exemple del futbol i dansa perquè són les dues extraescolars clàssiques on hi ha més segregació per gènere, però és aplicable a la resta.

Hi ha molts estereotips associats a aquestes dues activitats (i a moltes altres) i molts temors de com pot marcar a la canalla i quin impacte tindrà en el seu futur. Tenir pors sobre l'impacte que pot tenir és normal, però és important donar l'espai a les criatures perquè puguin decidir, perquè puguin construir la seva identitat lliure de les pressions de gènere. Per fer-ho, crec que és clau explicitar-les i tenir-les en compte, evitar que es converteixin en tabús, per així poder combatre-les. No podem educar els infants en una bombolla, com si el patriarcat i els estereotips de gènere no existissin, però tampoc podem seguir contribuint a que es reprodueixin aquests estereotips.

Extraescolars

Així doncs, com podem combatre aquests temors?

Una bona manera és visibilitzar aquelles persones que han superat els prejudicis i són referents o serveixen d'exemple en les diferents activitats. Ens permet treballar que no hi ha activitats de nenes o de nens (o de dones i homes), sinó que tothom pot realitzar-les. Un bon exemple és el que estan fent els mitjans de comunicació des del darrer any: mostrar l'esport femení, que sempre havia estat invisibilitzat. Hi ha molta feina per fer, encara segueix tenint molt poc espai i segurament podem fer moltes crítiques a com s'està comunicant. No obstant, ens dóna l'oportunitat de parlar de l'esport en femení, de visibilitzar a aquestes dones, i d'oferir a les nenes la possibilitat de pensar-se a elles mateixes realitzant altres activitats.

Una altra estratègia interessant és coordinar-nos amb altres famílies i anar canviant el sistema, en l'entorn proper, des de dins. Si la nostra filla o fill és l'únic que fa una activitat que socialment s'assigna a l'altre gènere no passa res, però també és legítim que no vulguem que facin una lluita en solitari (una lluita que hem decidit emprendre nosaltres).

Finalment, és important que no normalitzem comentaris sobre la segregació de les activitats per gènere, i en canvi que promoguem activament la possibilitat de pensar-se realitzant activitats que trenquen els estereotips. Així ajudem als infants a trencar estereotips i a poder pensar-se i construir la seva identitat més lliurement.

D'acord, hem fet tot això... però segueixen demanant una activitat que reprodueix els rols de gènere assignats. Què fem? Com saber si és per les pressions de gènere? És una bona pregunta i mai ho podrem assegurar del tot, i estem molt lluny de poder ignorar totes les pressions de gènere que rebem. No obstant, parlant amb la canalla podem esbrinar quins són els teus interessos, què li agrada i perquè li hi agrada, així ens podem aproximar als motius que els porta a tenir preferències per una activitat o una altra... i sempre podem mirar de compensar els seus interessos amb altres activitats que considerem que poden contribuir a trencar els estereotips de gènere, acompanyant-los en el procés de construir la seva identitat de manera respectuosa.